METOD
På vissa flaskor underlättar det om man tar av folien på halsen eller skär en skåra i den. Viktigt är dock att man alltid tar av folien över korken, annars kan glassplitter flyga mot sabreraren. På bilderna har folien först tagits av korken och sedan återplacerats för att se mer elegant ut, detta är OK.
Ett tips är att slå längs den skar där de två flaskhalvorna är sammanfogade. Glaset sägs vara svagare där. 


Håll flaskan i ena handen i 45 graders vinkel och sabeln i den andra handen, med baksidan av bladet framåt. Lägg an bladet mot flaskan.
Oftast använder man baksidan av bladet eftersom det var så man gjorde då denna tradition kom till. Egentligen spelar det ingen roll.

För bladet fast och bestämt längs flaskan och när den träffar halsens kant kommer glaset att spricka och korken tillsammans med toppen av flaskhalsen flyger iväg.

Eftersom det finns ett visst tryck i flaskan är risken för att få ner glas i vinet nästan obefintligt.

Att sabrera handlar inte om kraft, man kan se på snittet på flaskan om man slagit för hårt eller ej. Om man använt lagom kraft kommer snittet vara helt rakt och inte snett.


Några tips inför valet av vin
Mousserande viner som inte är framställda enligt den traditionella champagnemetoden har ofta för klent glas och kan därför spricka när man sabrerar dem. Bäst fungerar alltid äkta champagne, men t.ex. cava duger också bra.

Säkerhet
Det är viktigt att man är noga med säkerheten då man sabrerar eftersom olyckor kan förekomma, speciellt om flaskor med klenare glas används.

Det kan rekommenderas att sabreraren i början använder en linneservett eller en handske i den hand som flaskan hålls, ifall glaset skulle spricka. Om glaset spricker, tänk på att inte försöka greppa skärvorna utan var då avslappnad i handen.

Ta alltid av folien från korken, annars kan glasskärvor sprutas mot sabreraren eller folk i omgivningen.

Se till att din publik står bakom dig, korken kommer att flyga iväg och kan träffa någon.
 


Copyright Š 2004-2018 Sabre ā Champagne - info@sabreachampagne.se